Arhivă blog

luni, 27 septembrie 2010

Învaţă să spui NU abuzurilor (click pe poză pt vizualizare apoi de săgeţi)

Echipa de lucru:
Reprezentanţi ai Penitenciarului Ploieşti: Director Adjunct Educaţie şi Asistenţă Psihosocială Comisar Simona Marin, asistent social subinspector Voicu Loredana şi monitor sportiv agent Vlad George.




Reprezentanţi ai Colegiului Naţional Octav Onicescu din Bucureşti: Director prof. Cristina Iliescu, consilier educativ Tatiana Păduraru, prof. Laura Bucus, prof. Marcela Gratianu, prof. Doina Dinca.


Locul de desfăşurare:
Penitenciarul Ploieşti – Serviciul Educaţie şi Asistenţă Psihosocială - clubul unităţii.


Invata sa spui NU abuzurilor

Proiect iniţiat în vederea întăririi şi stimulării legăturii persoanelor private de libertate cu membrii ai comunităţii civile expuşi riscului de infracţionalitate sau riscului de a deveni victime, urmărindu - se determinarea unui comportament constructiv, autonom şi responsabil în cadrul comunităţii, în ceea ce îi priveşte pe deţinuţi şi totodată prevenirea şi reducerea infracţionalităţii sau victimizării persoanelor aflate în stare de libertate
Activităţile prevăzute în proiect vizează informarea participanţilor cu privire la diferite forme de abuz, consecinţele abuzurilor în plan personal şi juridic, tipuri de agresori, cunoaşterea unor aspecte ale vieţii sociale care au un rol important în conştientizarea şi dezvoltarea sentimentului de apartenenţă la societate.

"Invata sa spui NU abuzurilor"
Acesta a fost sloganul sub care s-a desfasurat o intalnire pe care elevii Colegiului National "Octav Onicescu" din Bucuresti au considerat-o extrem de interesanta. Sambata, 25 septembrie, un numar de 23 de elevi, insotiti de profesoarele Tania Nicolau, Laura Burcus si Marcela Gratianu, au vizitat penitenciarul din Ploiesti. Tema vizitei, propusa de asistentul social al penitenciarului, Loredana Voicu, a fost traficul de fiinte umane. Elevii au avut ocazia de a asculta povestile catorva detinuti si de a judeca singuri in ce masura e oportun sau nu riscul de a incalca legea.
Cele zece persoane lipsite de libertate care au fost alese sa-si prezinte cazul sunt de varste diferite (intre 20 si 70 de ani), cu grad de educatie diferit (intre o singura clasa si Facultatea de cibernetica sau studii de arte plastice), dar aveau un element comun: fiecare fusese condamnat pentru trafic: de persoane, intelectual sau trafic de droguri. Unul dintre detinuti avea o situatie intr-adevar speciala: inainte de a ajunge in aceasta situatie fusese ofiter - gardian in inchisoarea Jilava.





















26 de comentarii:

  1. ma bucur ca am primul cuvant :)
    din pacate, tot mai multi comit infractiuni si nu numai trafic de persoane. de la furt la trafic de tot felul, violuri sau crime. asemenea activitati ar trebui organizate mai des si nu numai cu elevi de liceu. toti copiii si chiar si adultii ar trebui sa aibe de invatat din asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. fiind detinuti, de ce nu aveau totusi catuse?

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Gabitza: Asa este, si poate ca reactiile tinerilor i-ar ajuta si ep ei sa inteleaga unde au gresit.

    @ Cristi: Ni s-a explicat ca exista trei sisteme de penitenciar: inchis, semideschis si deschis. Ei erau in sistem semideschis, asta insemnanad ca se puteau deplasa liberi in interiorul cladirii inchisorii in anumite intervale orare si nu reprezentau un pericol pentru noi. Cei din sistemul deschis pot merge la munca, intr-o fabrica, de exemplu, nesupravegheati, si de intorc apoi sa doarma in inchisoare.
    Sunt totusi oameni, chiar daca au ajuns acolo. Si rautatea inraieste si mai tare, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. da, corect, inraieste mai tare dar, de ce se mai intorc seara la inchisoare?

    RăspundețiȘtergere
  5. Pana cand o sa raspunda cei care au fost, spun eu: daca evadeaza, tot vort fi prinsi, iar colegii nu-l vor primi cu bucurie, pentru ca intre timp regimul lor va fi mult mai drastic. E mai bine sa nu faca sa fie rau:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu ma bucur ca se organizeaza astfel de activitati; cel putin noi invatam ceva(sper si cred) din ceea ce au facut oamenii astia. Oricum, oricat ar primii tot nu se potolesc. Dupa ce scapa din puscarie se intorc la ,,placerile" lor sau le continua pe cele neterminaate... Si ce le-au folosit orele de psihologie ? Inca un lucru revoltator este acela ca multi oameni nevinovati intra in puscarie din cauza incompetentei procurorilor sau a legilor; De ex : de pofta iei cateva pere dintr-un par si tu linistit tot mergand, dai peste un individ care iti spune ca i-ai calcat proprietatea si te trezesti dat in judecata. Absurd nu? Ca sa nu o mai lungesc, pentru ca oricum subiectu asta se poate discuta la infinit o sa spun intr-un cuvant... Vai de tarisoara noastra !!

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi pare sincer rau ca nu pot sa le vad fata... Cred ca l-as fi comentat pe fiecare. :))

    RăspundețiȘtergere
  8. comenteaza-le atitudinea, muschii, pozitia mainelor, daca vrei:)

    RăspundețiȘtergere
  9. A fost marfa !!!!!

    Eu unul as mai repeta odata aceasta experienta!
    Am inteles cum este viata lor acolo si din pacate nu este chiar asa de "stralucita" , dintre toti cu care am vorbit unul singur nu regreta ce a facut ,iar acel lucru fiind faptul ca are un copil cu persoana iubita! chiar daca parintii acelei fete l-au trimis in inchisoare el tot o iubeste si isi iubeste copilul!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ok!! cum poti sa fii fericit pentru omul ala care a intrat in puscarie.. Nu te gandesti la copilaria celui mic ? Cred ca nu stii sau realizezi cat de greu e sa cresti fara tata.. Orice copil are nevoie de 2 parinti, dar mai ales nu la puscarie.. Pe viitor ce crezi ca o sa faca, mai ales daca e baiat ?

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu am spus ca sunt fericit pt acel om ! Dimpotriva el a fost singurul care a spus ca nu regreta pentru ce a fost inchis ! Ei inca tin legatura ! NeXt time citeste cu atentie ce scriu !


    Respect ,

    RăspundețiȘtergere
  12. adevarat... dar nu cred ca va lua exemplu tatalui. dar colegii, cu sau fara intentie, tot il vor jigni din cauza faptului ca tatal lui e un puscarias, si se va inchide in el. asta nu inseamna copilarie fericita. imi pare bine totusi k tine legatura cu ei.

    RăspundețiȘtergere
  13. tzutzy respect faptul ca a recunoscut.. dar nu inteleg de ce din moment ce ai o sotie, pe care o iubesti + un copil ajungi sa comiti infractiuni .. cred ca te poti descurca si prin alte cai.. nu numai jefuind sau omorand .. de asta am scris mai sus asa. Sa nu intelegi gresit.. da pe deoparte si eu impropiu spus ma bucur. Poate macar 1 din 200 sa-si dea seama de fapta comisa si sa realizeze ceea ce a facut

    RăspundețiȘtergere
  14. Andreea, intreaba-l, te rog, pe Tzutzy ce infractiune a facut respectivul detinut. Dupa ce iti povesteste, poate o sa ajungeti la o concluzie!:)

    RăspundețiȘtergere
  15. La mai putin de 100 km de Bucuresti, undeva la marginea comunei Telega in judetul Prahova ( langa Campina) se afla "muzeul" penitenciar Doftana, o cladire istorica cu scop de reeducare, abandonata dupa intrarea sub administratie locala in 1989. In mod sigur nu veti gasi detinuti cu care sa dezbateti teme precum riscurile anumitor infractiuni, prevenirea lor sau privarea de libertate. Este un loc in care timpul si-a lasat amprenta la propriu prin degradare dar in acelasi timp transformarea cladirii intr-o cetate contemporana cu 11 turnuri , dar si la figurat prin fetele care au poposit in spatele gratiilor, cum a fost cazul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu, Corneliu Zelea Codreanu, Horia Sima, detinuti care au sporit faima penitenciarului politic de maxima siguranta. Intrarea este libera, initiativa va apartine :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Un detinut de la Penitenciarul Ploiesti acuza:

    “Mai greu faci rost de o bucata de paine, decat de un telefon mobil"

    * Conducerea nu contesta acest lucru, incriminandu-l, insa, pe arestat !
    "Randurile de fata vi le adresez din Penitenciarul Ploiesti, in dorinta de a face cunoscut institutiilor statului abilitate, opiniei publice si, nu in ultimul rand, domniilor voastre, colegilor domniilor voastre, fapte deosebit de grave savarsite de unii angajati ai penitenciarului in falsificarea si introducerea obiectelor interzise in penitenciar – droguri, telefoane mobile etc". Am spicuit din scrisoarea trimisa pe adresa redactiei de catre unul dintre detinutii condamnati si incarcerati la Penitenciarul Ploiesti, Viorel Tudor, care reclama o sumedenie de nereguli care ar avea loc in incinta penitenciarului, in complicitate cu unii dintre gardieni. Ca, de exemplu, introducerea telefoanelor mobile...

    Celulare, da!

    Conducerea penitenciarului nu neaga existenta telefoanelor mobile. De altfel, nu contesta nici faptul ca, sunt cazuri cand, in momentul in care se strang rude sau prieteni ai celor aflati in jurul cladirii de pe strada Rudului, – “la liberari sau cu alte ocazii" – se arunca fel de fel de obiecte peste gard. “Intr-adevar, au fost si telefoane mobile. Totodata, nu-i mai putin adevarat ca unii dintre detinuti au fost prinsi vorbind la acestea" (director Tiberiu Radu)
    Si, cum nu exista destui gardieni care… sa prinda din zbor obiectele interzise, directorul penitenciarului ne-a precizat faptul ca s-a montat, deasupra curtii interioare, o copertina care sa retina obiectele interzise in incinta.

    RăspundețiȘtergere
  17. CONTINUARE:

    Cat priveste drogurile, ni s-a facut vorbire numai despre despre tentativa de introducere a acestora: "Ruda unui detinut a incercat sa introduca in penitenciar droguri. Unde ? Intr-o portocala. Ii scobise miezul, iar pliculetele cu substanta erau introduse in interiorul acesteia". In ceea ce priveste filiera la care face referire petentul – “fapte deosebit de grave savarsite de unii angajati ai penitenciarului", s-a dispus o ancheta si, daca se va adeveri acest lucru, cei vinovati vor fi destituiti si, desigur, anchetati...
    De altfel, exista si o intebare cu iz retoric – “ La care penitenciar din tara nu sunt telefoane mobile?"
    Fapt este ca, in urma cu un an, de la Serviciul de investigatii Criminale ni s-a spus ca exista detinuti care, pentru a-si rotunji veniturile familiei, tin legatura cu cei de-afara prin intermediul acestora. Sau, pacalindu-i la modul: “Ati castigat o Dacia Logan, trimiteti o suma de ... la adresa si va puteti ridica autoturismul".
    Revenind la inchisoarea din Ploiesti; directorul Tiberiu Radu spune ca detinutul a fost prins vorbind la telefon. In replica, acesta avea sa sustina cu totul altceva...
    "Mi-a fost plasat telefonul in haine"

    RăspundețiȘtergere
  18. CONTINUARE:

    Viorel Tudor, condamnat pentru inselaciune si fals, acuza judecatorul delegat ca nu ia in seama cele reclamate ca s-ar petrece in incinta lacasului. De altfel, in “evaluarea" facuta de catre acesta din urma, pe de o parte se scrie ca detinutul nu prezinta dificultati de adaptare pentru ca, mai jos, sa fie scris contrariul - prezinta dificultati de adaptare ! Pentru a-si gasi dreptatea, l-a reclamat pe acesta unui procuror, pentru a demonstra ca exista o filiera in ceea ce priveste traficul de telefoane mobile. Si nu numai...
    Cu privire la telefonul mobil, Viorel Tudor ne-a spus ca totul a fost o inscenare. “Sunt delegat de camera - sef de camera, cum s-ar zice – si, in timp ce eram la lucru, mi-a fost pus un telefon in haine. Nu am vorbit de pe el niciodata, acest lucru se poate dovedi. Numerele la care as fi apelat ar fi aparut pe cartela SIM".
    In ceea ce priveste usurinta cu care pot ajunge telefoanele mobile in penitenciar, Viorel Tudor ne-a mai precizat: “De o bucata de paine faci rost mai greu. De un telefon mobil, foarte usor". In plus, acuza si anumiti gardieni care, in schimbul a catorva milioane de lei, ar introduce diverse obiecte interzise in penitenciar. Nu numai telefoane…
    Si, dupa cum aminteam mai sus, exista o ancheta in derulare.
    ***
    Directorul Penitenciarului, comisar-sef Tiberiu Radu, motiveaza gestul detinutului prin faptul ca, aflat acum in regim semi-deschis, la Ploiesti, ar urma sa fie transferat la Margineni. Condamnat pentru fals, petentul ar mai fi comis, conform celor spuse de catre acelasi comandant, si alte grozavii, cat timp se afla in detentie la un alt penitenciar.

    RăspundețiȘtergere
  19. Despre asta ce parere aveti?Penitenciar de maxima siguranta si nu sunt gasite acele telefoane mobile?cred ca exista ceva la mijloc...ceva ceea ce nu stim noi...si nimeni din afara penitenciarului nu stie:-? banuiesc

    RăspundețiȘtergere
  20. respectand dorinta adminului, tzutzy te rog poti sa-mi spui ce infractiune a comis respectivul detinut ? multumesc :) (chiar m-ai facut curioasa)

    RăspundețiȘtergere
  21. @ raluca_raluca99: Informatiile pe care le-ai postat aici au vreo sursa care sa poata fi mentionata? Si daca da, care e?
    Pe de alta parte, scopul vizitei noastre acolo nu era sa dezvaluim cu orice pret tarele sistemului, ci sa invatam ceva din experienta celor incarcerati. Multumim pentru postare, e totusi interesant subiectul. Cine are de gand sa se faca jurnalist sau jurist, ar putea urmari subiectul.

    RăspundețiȘtergere
  22. am gasit artiolul pe internet dar nu mai stiu unde....mi s-a parut interesant.nu stiu cum se poate intampla asa ceva intr-un penitenciar de maxima siguranta.dar oare dupa ce detinutii isi ispasesc pedeapsa se potolesc? ar trebui sa invete ceva din "experienta"asta.mie mi se pare ca ar trebui sa-ti dai seama de ce ai facut si sa constientizezi ceea ce este bine si ce este rau sa faci.ar trebui sa-ti schimbi viata radical,dar se pare ca unii chiar si dupa eliberare raman aceiasi.oare?

    RăspundețiȘtergere
  23. Pentru ca raluca_raluca99 n-a mai putut gasi sursa, am facut-o eu in locul ei: http://www.ziarulprahova.ro/stiri/investigatii-eveniment/55188/un-detinut-de-la-penitenciarul-ploiesti-acuza

    Si vreau sa specific ca a fost extrem de usor, ceea ce ma face sa cred ori ca n-a vrut, ori ca nu e o specialista a internetului!
    Pentru eventualii doritori de a oferi informatii, specific ca e absolut necesara mentionarea sursei!

    RăspundețiȘtergere
  24. @ raluca_raluca99: tu crezi ca cei din spatele gratiilor n-au constientizat ca faptele comise de catre ei sunt din categoria "ce este rau" respectiv riscurile pe care si le-au asumat? Atat timp cat aveau probleme psihice...n-au comis infractiuni pe motiv ca nu stiau ce e bine sau ce e rau

    RăspundețiȘtergere
  25. am mancat un "nu" intre "cat" si "aveau"

    RăspundețiȘtergere